Jsem Katolík, a hrdý...a je to venku...takový náboženský kamink aut..nebo kaming in spíš. Ale mám poslední dobou stísněný pocit , že jsou utlačována má práva jako menšiny v této ateistické, svobodné, demokratické zemi. Všude se to hemží svobodou slova, ochraňovaním práv kohokoliv, bojem proti zkostnatělosti, tradičním "zabedněným" postojům a tak podobně. Je mi trochu úzko. Ani nemusím nic moc říkat, stačí, že o mě přátelé hledači (jinověrci, pohani, atd.) vědí, že jsem katolík.

Než si stačím objednat pivo, tak musím čelit palbě otázek...no otázek, spíše soudů... že můžeme za ty války, za ten středověk, že jako pálíme čarodejnice a vůbec, že jme zpátečníci. Prostě klasika...  Tento způsob konverzace zpravidla nevede nikam. Nejde ani o diskusi, ale o jakousi obžalobu. V půlce prvního piva přichází další "žhavá" záležitost.. Co s tím Husem? Darebáci, jste nám (ateistům, hledačům, budhistům, prostestantům, humanistům, komunistům) upálili našeho mistra! Ou, rád bych reagoval, ale je to složitý. Sám jsem byl formován ještě jiráskovým dějepisem, kde nám s.učitelka líčila, jak statečný mistr Jan neodvolal a za pravdu zemřel vinou mocichtivých církevních prelátů. Měl jem v tom zmatek a celkem jsem s mistrem sympatizoval proti vlastím prelátům z mého týmu. Pravda, soudružka zapoměla dodat za jakou pravdu mistr bojoval a vůbec ideologie až na půdu. Ale vysvětlete to lidem u druhého piva, když měli v 6.třídě stejnou výuku a zároveň zcela vpořádku, a dá se říct až křesťansky, soucítí z nespravedlivě obviněným. Nevysvětlíte.

Při další objednávce se konečně dostáváme k současnosti. Nojo, bohatá církev, louky, lesy, majetky... Další pecka. Nevím co říct, nejsem Holub. Také snahou není diskutovat ale nějak si vyrovnat účty, někomu to nandat (nebo je to hledání?). A já chtěl jít jen na pivo. Už jen tím, že jsem katolík jsem utlačován, obviňován ..musím obhajovat neobhajitelné. A přitom nemám jako menšina nárok na svůj názor? Jako bych byl až ostrakizován... jenže co mám dělat? Já si to nevybral. Krátce po narození jsem byl pokřťen. A kdovíjsestli to není nakonec dědičné...

A tak jsem si řekl NE! Nebudu se již schovávat, mluvit tak nějak okolo.. "něco nad námi je", "každý nějak hledá" a podobně... Jem katolík, a jsem na to hrdý. Jsem hrdý na to, že patřím do nejsvobodnější církve..kde můžu hrát fotbal se salesiány, kde můžu v klášteře společně s mnichy neobratně listovat v breviáři (furt nechápu ten systém), do církve, do které se vejdou latinské mše, duchovní obnovy na jachtě, všechny ty diecézka a vikariátka, zároveň akademické týdny a Halík s Orkem.

Jsem hrdý, že jsem katolík, stejně jako Ládys s kytarou, kardinál s katedrálou, arcibiskup s berlou, krásná řádová sestra s tituly. Jsem katolík, který má církev se spoustou příkazů, zákazů, doporučeními, přísnou morálkou...ale zároveň s jediným soudcem a to svědomím. Jsem hrdý na to, že management mé církve má sebereflexi, že i přes všechny chyby, kixy, průšvihy, umí hlavní náčelník říci - promiň, odpusť.

Jsem katolík, který umí lépe tančit než ateisté, protože díky lidoveckým,vikariátním,diecézním plesům se to katolíci naučí lépe.  Jsem katolík, který musí někdy těžce zkousávat amaterismus, diletantství, neschopnost svých souvěrců...a pak se smát sám sobě, když mě ve zpovědnici Hospodin nastaví zdrcadlo, že to jsou mé vlastnosti...a pak jen dodá: "mám tě obzvlášť rád". 

Jsem hrdý, na svého papeže, který je taky katolík...ale zároveň si ho nějak berou za svého i protestanti, hledači, budhisti, atd. Jsem katolík rád, protože i v kostelíku v zapadlé vesničce kdesi v Jeseníkách uslyším "tisíííííckrááááátééééé....pozdravuujém teebéééééé" a já vím, že jsem doma.

Jsem katolík, člen církve, která mi dovolí věřit, že můj pán a mitr JK přišel zachránit každýho, dokonce i nekatolíky... :-)